Pagina's

Bakpoeder

Bakpoeder

Baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder.
Bakpoeder bevat wel baking soda, (ong. 25%) maar er is ook een zuur aan toegevoegd. Als daar vocht bij komt gaan die twee een reactie aan waarbij  het ontstane koolzuurgas (CO2) dan zorgt voor de rijzing van het bakproduct. Ook bij verhitting van Baking Soda komt koolzuurgas vrij.
Je kunt baking soda dus ook gebruiken als rijsmiddel bij het bakken in combinatie met een zuur (bijv. citroen, karnemelk, citroenzuur etc.)  Beroemd zijn natuurlijk Amercian pancakes. In de keuken wordt het vaak gebruikt om meer smaak aan het gerecht te geven.
Vlees en vis worden er mee ingesmeerd en na een uurtje afgespoeld om het malser te maken. Een snufje zuiveringszout bij bonen helpt goed tegen winderigheid en afpellen van eieren gaat gemakkelijker als er wat zuiveringszout in het kookwater wordt gedaan.

Soda

Soda (ook bekend als schoonmaaksoda, huishoudsoda of wassoda)
Chemische naam:  Na2C03 – Natriumcarbonaat.
Soda is echter niet geschikt voor consumptie en sterker basisch en agressiever dan zuiveringszout.  Soda bindt twee keer zoveel zuur als baking soda en is daardoor een sterkere base.
Het is zelfs bijtend en is dus niet uitwisselbaar met baking soda.
Soda is echter wel een prima schoonmaak/ontsmettingsmiddel en je kunt het gebruiken in zelfgemaakte wasmiddelen

Zuiveringszout is natuurlijk!

Zuiveringszout wordt overal in de natuur gevonden, in zeeën en in de aarde en in ons natuurlijk voedsel.
Ook in ons lichaam komt zuiveringszout voor.
Deze wordt gemaakt in de alvleesklier, darmwand en nieren en zorgt voor een goede pH (zuurgraad) in het lichaam.
Zuiveringszout is in kleine hoeveelheden veilig voor inwendig gebruik, mits de voorgeschreven hoeveelheden niet worden overschreden.
De werking van zuiveringszout ligt in het feit dat het zuren bindt.
De zuren worden door die chemische reactie geneutraliseerd.
De zuren, die in vuil zitten, die nare geurtjes geven, worden dus niet gemaskeerd, maar echt verwijderd.
Als we het inwendig gebruiken kan zuiveringszout de overtollige zuren in ons lichaam neutraliseren en het is ook een effectief middel bij brandend maagzuur.
Wil je echter zuiveringszout voor gezondheidsproblemen gebruiken, overdrijf de hoeveelheid dan echt niet, bij twijfel stel vragen aan je huisarts. Minder = meer.